6 nasvetov za najboljše fotografije


Polni navdušenja se odpravite na izlet, potovanje ali pa morda želite ujeti nepozabne trenutke rojstnega dneva, poroke ali drugega slavja v objektiv in potem pri pregledu posnetih fotografij ugotovite, da vam skoraj nobena izmed njih ni posebej všeč. Poznano? Da boste v prihodnje bolj navdušeni nad vašimi fotografijami, smo vam pripravili 6 nasvetov, kako narediti najboljše fotografije. Odkrijte jih v nadaljevanju.


 

1. Čim bolj preprosto je tudi najlepše

Morda ste že slišali za princip “Keep it simple”? Ta velja skorajda na vseh področjih, tudi na področju fotografije. Čim bolj preproste motive si boste izbrali, tem lepše bodo fotografije. Kaj točno to pomeni v praksi? Ni nujno, da je na fotografiji veliko elementov, skušajte ujeti podrobnosti: en cvet, eno potezo, en trenutek. Preveč elementov lahko namreč zmede tistega, ki bo pogledal fotografijo, saj ne bo vedel, na čem je fokus.

In ne obremenjujte se s tem, če je veliko praznega prostora na fotografiji - to je odličen način, da bo vaš subjekt izstopal, tako kot spodnja ptica, ki zagotovo ne bi prišla do izraza, če bi okrog nje bilo še veliko drugih elementov.

Primer ptiča

 

2. Opazujte svetlobo

Še preden se lotite fotografiranja opazujte, od kje prihaja svetloba in jo uporabite na tak način, da bo najbolje obogatila vaše fotografije. Ni pomembno, ali je to naravna svetloba ali svetloba luči, opazujte, kako sovpada z vašo sceno in subjektom. Ali ustvarja zanimive sence? Vse to lahko uporabite za enkratno fotografijo.


 

3. Posvetite se kompoziciji

Da bodo vaše fotografije bolj pritegnile, je dobro, da poznate nekaj osnov, kako lahko pozicionirate vaše subjekte. Eno izmed pravil je “pravilo tretjin”. Ta vam fotografijo razdeli na 9 delov: 3 dele horizontalno in 3 dele vertikalno. Na podlagi tega potem subjekt, ki ga želite fotografirati, postavite v to “mrežo”. Če povemo enostavno: v kolikor želite fotografirati osebo, jo ne postavite v sredino, ampak nekoliko levo ali desno, da bo na eni tretjini fotografije, kot prikazuje spodnji primer. 

primer pravilo tretjin

Morda vam bo na začetku izziv misliti na to pravilo, ampak večkrat, ko ga boste upoštevali, hitreje vam bo postalo domače in nato vam bo že samoumevno, da ne boste postavljali subjektov na sredino fotografije.


 

4. Pustite otrokom, da so otroci

Včasih želimo fotografirati otroke in jim pri tem dajemo nešteto navodil, kako se naj postavijo z namenom, da bi bila fotografija čim lepša. Zakaj otrokom ne bi pustili, da so otroci? Fotografirajte jih pri tem, kako odkrivajo nove stvari, kako opazujejo, kako se zapackajo pri dejavnosti, kako se od srca nasmehnejo ob povsem običajni stvari … in ujeli boste najlepše, pristne spomine, ki jih boste z veseljem večkrat pogledali.

Primer otroka


 

5. Fotografirajte iz različnih kotov

Ponavadi fotografimo zgolj tako, kot vidimo določeno stvar ali osebo, in ne pomislimo na to, kako bi bilo, če bi nanjo pogledali iz drugačnega zornega kota. Če vzamemo spodnji primer fotografije kužka, bi ga običajno fotografirali “od zgoraj navzdol”, tukaj pa smo se mu približali in ga ujeli iz drugačne perspektive, ki fotografijo naredi bolj zgovorno. Zato vas naj ne bo strah, da bi se približali vašim subjektom - le tako boste namreč naredili vašo fotografijo še bolj posebno.

Primer različen pogled


 

6. Ne pozabite napolniti baterije

Saj vemo, da se sliši povsem samoumevno, ampak verjetno se je tudi vam že kdaj zgodilo, da ste hoteli nekaj fotografirati in se je ravno v tistem hipu izklopil fotoaparat ali telefon? Najboljše, da si baterije napolnite kakšen dan prej, da zagotovo ne boste pozabili. Če pa želite fotografirati dva dogodka v enem dnevu, pa je dobro, da jih polnite še vmes. Ampak seveda ne pozabite dati baterij nazaj v fotoaparat, ker vam ne bo prav nič pomagalo, če ostanejo doma, priklopljene na polnjenje …  Preverite tudi, koliko prostega prostora imate na pomnilniški kartici, da se vam slučajno ne bo zgodilo, da več ne bi mogli fotografirati zaradi pomanjkanja prostora.

Kako vam je všeč naših 6 nasvetov? Morda že tudi v praksi uporabljate nekatere izmed njih? Če se v vaši zbirki spominov že nahaja nekaj čudovitih fotografij, ampak jih še niste uspeli urediti v pravo obliko, potem vsekakor preverite raznoliko ponudbo naših FOTO knjig, med katerimi so najbolj priljubljene s trdimi platnicami. Z njihovo pomočjo boste lahko s kančkom kreativnosti poskrbeli, da boste vaše spomine radi pogledali znova in znova ter jih tudi s ponosom pokazali drugim. 
DigiFot Blog

Še niste prepričani? Pokličite 080 17 60 ali pišite na info@digifot.com

Potrudili se bomo in vam odgovorili na vsa morebitna vprašanja.
Kontakt s podjetjem